DURANÇAM (HIMISKAR) KÖYÜ
Durançam, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihçe
Durançam köyünün eski adı Himiskari'dir. Gürcüce bir yer adı olan Himiskari (ხიმისკარი), "çit kapısı" anlamına gelir. Köyün adı 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde de Himiskar (خمیسكار) adıyla kaydedilmiştir.Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı Köprücük köyünün eski adı Heviskari ile Himiskari zaman zaman birbirine karıştırılmıştır.
Himiskari, orta çağda Gürcistan'ı oluşturan tarihsel bölgelerden biri olan Kola'da yer alıyordu. Nitekim bu bölgeyi Osmanlılar 16. yüzyılın ikinci yarısında Gürcülerden ele geçirmiştir. Öte yandan köydeki megalit yapı kalıntısı, 16. yüzyılda Osmanlıların eline geçmesinden önce de yörenin bir yerleşim alanı olduğunu göstermektedir.
Türkçe Göle olarak bilinen Kola bölgesi ve Himiskari, 93 Harbi'nin ardından 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması'yla Osmanlı Devleti tarafından Rusya'ya bırakıldı. Rus idaresi sırasında Himiskari, Ardahan sancağının Göle kazasına bağlıydı. Himiskari'de Kürtler yaşıyordu ve köyün nüfusu 1896 yılında 67 kişi, 1906 yılında 85 kişiden oluşuyordu.
Himiskari köyü, Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Rusların bölgeden çekilmesinin ardından bir süre fiilen Ermenistan'ın sınırları içinde kaldı. 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması uyarınca köy Türkiye'ye bırakıldı.
Himiskari köyü, 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde Himiskar (خمیسكار) adıyla Kars vilayetinin Göle kazasının Merdenik olarak adlandırılan merkez nahiyesine bağlıydı.1940 genel nüfus sayımında köy, aynı idari konuma sahipti ve nüfusu 378 kişiden oluşuyordu. Himiskari veya Himiskar Türkçe olmadığı için köyün adı 1959 yılında 7267 sayılı kanunla Durançam olarak değiştirilmiştir.1965 genel nüfus sayımında Durançam köyünün nüfusu 790 kişiden oluşuyor ve bu nüfus içinde sadece 148 kişi okuma yazma biliyordu.
Köy Dernek Başkanı Yener Tahtacı 05364426867